Nieuw Voer wordt mogelijk gemaakt door onze luisteraars en de Vrienden van Nieuw Voer.


NV40 Peter Leendertse
Silent Spring uit 1962 van Rachel Carson laat zien hoe relevant het nog steeds is dat we ons blijven afvragen over de impact van gewasbescherming.

Marco van Es
Een gesprek over de invloed van micro-organismen op ons als mens vanuit onze leefomgeving en onze voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in

NV Jan Dirk van der Voort
Een gesprek over bodem, gras, gehoorde koeien, kaas en betere verdienmodellen. Jan Dirk neemt ons mee in zijn hobbelige reis van gangbaar naar regeneratieve landbouw.

NV37 Frank Silvis
Een gesprek over wat water is en waarom het belangrijk is dat we begrijpen dat water veel meer is dan dat we denken. Met Frank

NV36 Aaik Rodenburg
Ps vergeet niet de podcast te waarderen met een like, comment of nog fijner met een eenmalige donatie zodat de algoritmes weten dat jullie de gesprekken waarderen.

NV#35 Mark Slegers
Met Mark Slegers duik ik dieper in over de rol van paddenstoelen, schimmels, hun eigenaardigheden, de technische uitdagingen, de koffieboon en waarom schimmels belangrijk zijn

NV34 Roosmarijn Saat
Roosmarijn ziet dagelijks de impact van nutriëntvolle voeding op de mens. Als een van de eerste biologische winkels van Nederland zag haar vader 25

NV33 Joost van Strien
Hoe meer Joost het landbouw systeem naast zijn eigen boerderij legde, hoe meer hij inzag dat dierlijke mest niet de heilige graal is voor

NV32 Joost Wouters (2de ronde)
Zeewier is de grote belofte en de realiteit blijkt toch veel weerbarstiger om die waar te maken. En dat is juist waarom Joost Wouters

NV#31 Hans Jansen
De zoektocht van Hans Jansen van STERCORE (latijns voor mest) naar een passend bemestingsproduct voor planten dat ook goed doet voor onze planeet, heeft hem

NV#30 Jeroen Klompe
Akkerbouwer en bedrijfseconoom Jeroen Klompe kiest zijn eigen weg in het realiseren van zijn visie van een regeneratief en multidisciplinair landbouwbedrijf, waar innovatie, kennis delen,

NV#29 Jannemarie de Jonge
Rijksadviseur fysieke ruimte Jannemarie de Jonge verkent mogelijke toekomsten van ons Nederlandse landschap. Essentieel blijkt hoe we kijken naar ons landschapsgebruik, waarbij onze relatie tot

NV#28 – Han van Kasteren
Chemisch technoloog Han van Kasteren deelt zijn kijk op de biobased economie, de nieuwe chemie en de energetische uitdagingen van deze nieuwe technologieën. Feit is

NV#27 Marcel van der Heijden
Expert plantweerbaarheid en bodemschimmels Marcel van der Heijden ziet mycorrhiza als dé sleutel voor betere verdienmodellen en een hogere productie voor de conventionele landbouw. Deze

NV#26 – Michiel Korthals
Inleven in de natuur is de perspectiefverandering voor de land-bouw In de jaren ‘70 viel het kwartje voor voedingsfilosfoof Michiel Korthals. Hij besefte dat de

NV#25 Jan Willem van der Schans
De korte keten, lokaal, eerlijk en transparant De korte keten aanpak wordt gezien als een van de oplossingsrichtingen om de ondernemers in de landbouw meer

NV#24 – Coen Bakker
Het verspillen van voedsel heeft schadelijke bijeffecten en draagt zelfs bij aan het klimaatprobleem. Daarmee kostbare nutriënten verloren laten gaan is ook nog eens heel

NV#23 Arjen van Buuren
Met agro-(eco)logisch ondernemer Arjen van Buuren kijken we terug naar zijn ervaringen als rentmeesterschap op het landgoed Velhorst en Zenderense es bij Borne. Sinds hij

NV#22 – Marian Peters
Een nieuwe generatie schoonmakers: insecten die onze verspilde biomassa opruimen Onbemind maakt onbekend. Dat lijkt ook voor insecten te gelden. We kennen hun grote toegevoegde

NV#21 – Ronald van Marlen
Verbinding en rentmeesterschap: het onderbelichte sociaal-maatschappelijke component van de landbouwtransitie Druk op landbouwgronden, een uitgekleed takenpakket van de boer, tegenstrijdige agenda’s van stakeholders. We geloven

NV#20 – Geert van der Veer 2de Ronde
ransitie. De landbouwsector is altijd goed georganiseerd geweest, maar de gehanteerde piramidale organisatiestructuur heeft inmiddels zijn langste tijd gehad. Verandering is dan ook onontkoombaar. Belangrijk is dat ook boeren de nodige invloed krijgen in de dialoog. En het is mogelijk beter dat we nu de pijn pakken en polarisatie in de Nederlandse landbouwsector keren, dan dat we door blijven kwakkelen.

NV#19 – Maarten van Schijndel
Vitaal water onmisbare component in regeneratieve landbouw Water is een bijzonder fenomeen. Het zo vanzelfsprekend. Maar de realiteit is: zonder water is er geen leven

NV#17 – Maarten Casteleijn
Van kasplantje naar weerbaar gewas Op weg naar een nieuwe norm van telen onder glas Maarten Casteleijn geeft een kijkje achter de schermen van de

NV#18 – Thomas Uljee en Bert Mulder
Tomasu: proefondervindelijk het effect van regeneratieve landbouw De smaak van Tomasu sojasaus. Daar kun je niet omheen. Maar Tomasu is meer dan dat. De oprichters

NV#15 – Pius Floris
Gezond eten begint bij een gezonde bodem De landbouwtransitie is uiteindelijk een gesprek met en over onszelf; de mens en onze relatie tot de voedselbodem

NV#14 – Cornelis Mosselman
Een ander voedselsysteem begint op 50 hectare Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij

NV#13 – Sander Hazewinkel
Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan

NV#12 – Remco Mensinck
De meelworm: kringloopsluiter en eiwitbom ineen Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een

NV#11 – Michaël Wilde
‘Farm to Fork: cadeau voor landbouwtransitie’ Michaël Wilde is blij met de Farm to Fork Strategy. Het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent
NV#10 – Daan Luining
De belofte van kweekvlees: oplossing voor industriële veeteelt? Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het
NV#09 – Wim de Laat
‘Eiwitten produceren met schimmels is als tempeh maken van suikerbieten’ Als boerenzoon is Wim de Laat wars van pesticiden en is creëren van een gesloten
NV#08- Damaris Matthijsen
‘Afschaffen van handel in grond nodig voor voedseltransitie’ Damaris Matthijsen heeft een visie op eigendom van grond die ambitieus en verstrekkend is. Het raakt iets
NV#07 – Simone Koekkoek
Kringlooplandbouw efficiënter door robottechnologie Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Een database gevuld met informatie van mens en robot om natuurinclusieve voedselproductie te optimaliseren.
NV#06 – Henk Kieft
Kwantum landbouw: een wereldwijde uniforme boerenwijsheid Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk
NV#05 – Geert van der Veer
Tijdens Nieuw Voer 5 maakten we kennis met Geert van der Veer, de bedenker van Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met
NV#04 – Jasper ten Berge
Het is zo klaar als een klontje, maar toch komt Jasper ten Berge zijn oplossing voor het sluiten van de kringloop uit onverwachte hoek. Microben,
NV#03 – Jan Duijndam
Kringlooplandbouw. Dé toekomstdroom van minister Schouten. Daar heeft melkveehouder Jan Duijndam wel een antwoord op. Met een marktgerichte houding, een toekomstgerichte filosofie en een daarop
NV#02 – Joost Wouters
Nieuw Voer vroeg zeewierboer Joost Wouters naar de potentie van zeewier, hoe je als startup impact maakt op de voedseltransitie en zijn unieke kweekmethode Zeewier bindt koolstof,
NV#01 – Pepijn Schmeink
Nieuw Voer interviewde innovatieve horecaondernemer Pepijn Schmeink over zijn grote droom, plantaardig fast food restaurant Jack Bean en uitdagingen die op zijn pad komen. Plantaardig