Nieuw Voer wordt mogelijk gemaakt door onze luisteraars en de Vrienden van Nieuw Voer.


NV36 Aaik Rodenburg
Ps vergeet niet de podcast te waarderen met een like, comment of nog fijner met een eenmalige donatie zodat de algoritmes weten dat jullie de gesprekken waarderen. Samen met Aaik spreken we over hoe zijn bedrijf meegegroeid is met de groei van de aardappel teelt en hun overstap naar de hoogwaardige verwaarding van de aardappelschillen. Want zetmeel

NV#35 Mark Slegers
Met Mark Slegers duik ik dieper in over de rol van paddenstoelen, schimmels, hun eigenaardigheden, de technische uitdagingen, de koffieboon en waarom schimmels belangrijk zijn voor ons dieet. Mark teelt met Rotterzwam de oesterzwam paddenstoelen op gebruikt koffiedrab in Rotterdam en zijn daar best succesvol in. Inmiddels bestaat Rotterzwam 10 jaar (sinds 2013). Als innovatieve

NV34 Roosmarijn Saat
Roosmarijn ziet dagelijks de impact van nutriëntvolle voeding op de mens. Als een van de eerste biologische winkels van Nederland zag haar vader 25 jaar geleden al dat de toekomst biologisch is en dat samenwerken in de keten het enige logische is om impact te maken. Als retailer heeft Gimsel sindsdien ingezet om zowel

NV33 Joost van Strien
Hoe meer Joost het landbouw systeem naast zijn eigen boerderij legde, hoe meer hij inzag dat dierlijke mest niet de heilige graal is voor gezonde bodems. In een bos dragen ook planten bij aan de bemesting van de wortels, dus waarom zou dat niet kunnen voor zijn eigen gewassen. De eerste 100% plantaardige boerderij

NV32 Joost Wouters (2de ronde)
Zeewier is de grote belofte en de realiteit blijkt toch veel weerbarstiger om die waar te maken. En dat is juist waarom Joost Wouters van The Seaweed Company laat zien dat het mogelijk is die belofte waar te maken. In 4 jaar tijd (Luister hier het gesprek van 4 jaar geleden terug) is The

NV#31 Hans Jansen
De zoektocht van Hans Jansen van STERCORE (latijns voor mest) naar een passend bemestingsproduct voor planten dat ook goed doet voor onze planeet, heeft hem gebracht bij het vergassen van dierlijke droge mest. Hij heeft gezien als meststoffen ondernemer wat de impact is van de huidige (kunst-) mestproducten op de bodems, het water en de

NV#30 Jeroen Klompe
Akkerbouwer en bedrijfseconoom Jeroen Klompe kiest zijn eigen weg in het realiseren van zijn visie van een regeneratief en multidisciplinair landbouwbedrijf, waar innovatie, kennis delen, smaak en inhoudsstoffen centraal staan. In zijn zoektocht om een rekening te kunnen sturen voor de waarde van de natuur ontstaan steeds nieuwe spin-offs van kennis en nieuwe productgroepen waar

NV#29 Jannemarie de Jonge
Rijksadviseur fysieke ruimte Jannemarie de Jonge verkent mogelijke toekomsten van ons Nederlandse landschap. Essentieel blijkt hoe we kijken naar ons landschapsgebruik, waarbij onze relatie tot ons bodem- en watersysteem centraal staat. Want dat is waar de natuur van afhankelijk is en datgene waar de mens gebruik van maakt: ons voedsel en biobased materialen. Wat is

NV#28 – Han van Kasteren
Chemisch technoloog Han van Kasteren deelt zijn kijk op de biobased economie, de nieuwe chemie en de energetische uitdagingen van deze nieuwe technologieën. Feit is dat de wereldwijde totale biomassaproductie en wat de mens daarvan verbruikt niet in evenwicht zijn. Het succes van de groene chemie hangt nauw samen met het vinden van een goede

NV#27 Marcel van der Heijden
Expert plantweerbaarheid en bodemschimmels Marcel van der Heijden ziet mycorrhiza als dé sleutel voor betere verdienmodellen en een hogere productie voor de conventionele landbouw. Deze mycorrhiza schimmels blijken essentieel te zijn voor betere bodems, betere waterretentie, meer koolstof vastlegging en betere plantweerbaarheid. Met andere woorden, waar wachten we nog op? Een mycorrhiza is een schimmel

NV#26 – Michiel Korthals
Inleven in de natuur is de perspectiefverandering voor de land-bouw In de jaren ‘70 viel het kwartje voor voedingsfilosfoof Michiel Korthals. Hij besefte dat de natuurlijke systemen waar de mens afhankelijk van is, eindig zijn. In eerste instantie beperkte zijn inzicht zich tot alleen milieu, al snel kwam daar voeding bij. Syntetische mest kan dan

NV#25 Jan Willem van der Schans
De korte keten, lokaal, eerlijk en transparant De korte keten aanpak wordt gezien als een van de oplossingsrichtingen om de ondernemers in de landbouw meer te laten verdienen. Econoom met boerenachtergrond Jan Willem van der Schans weet alles van de korte keten en de transitieprocessen in de landbouwsector. Hij helpt ondernemers (boeren, voedsel makers en

NV#24 – Coen Bakker
Het verspillen van voedsel heeft schadelijke bijeffecten en draagt zelfs bij aan het klimaatprobleem. Daarmee kostbare nutriënten verloren laten gaan is ook nog eens heel onlogisch en inefficiënt. The Waste Transformers hebben een manier gevonden om zo optimaal mogelijk en hyper-lokaal gebruik te maken van het verspilde voedsel. Met een eeuwenoude techniek in een nieuw

NV#23 Arjen van Buuren
Met agro-(eco)logisch ondernemer Arjen van Buuren kijken we terug naar zijn ervaringen als rentmeesterschap op het landgoed Velhorst en Zenderense es bij Borne. Sinds hij en zijn vrouw Winny de landgronden pachten hebben ze een transformatie van het land in gang gezet. De biodiversiteit komt weer langzaam terug en met hun unieke plant rassen zitten

NV#22 – Marian Peters
Een nieuwe generatie schoonmakers: insecten die onze verspilde biomassa opruimen Onbemind maakt onbekend. Dat lijkt ook voor insecten te gelden. We kennen hun grote toegevoegde waarde en de rol die ze vervullen in het ecosysteem. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de insectenteelt nu nog een kleine sector die op de vooravond staat van

NV#21 – Ronald van Marlen
Verbinding en rentmeesterschap: het onderbelichte sociaal-maatschappelijke component van de landbouwtransitie Druk op landbouwgronden, een uitgekleed takenpakket van de boer, tegenstrijdige agenda’s van stakeholders. We geloven graag in een wereldbeeld waarbij landbouw beoefenen primair gericht is op het produceren van nutriëntvol voedsel om de bevolking zo goed mogelijk te voeden. De praktijk bewijst nog anders, laat

NV#20 – Geert van der Veer 2de Ronde
ransitie. De landbouwsector is altijd goed georganiseerd geweest, maar de gehanteerde piramidale organisatiestructuur heeft inmiddels zijn langste tijd gehad. Verandering is dan ook onontkoombaar. Belangrijk is dat ook boeren de nodige invloed krijgen in de dialoog. En het is mogelijk beter dat we nu de pijn pakken en polarisatie in de Nederlandse landbouwsector keren, dan dat we door blijven kwakkelen.

NV#19 – Maarten van Schijndel
Vitaal water onmisbare component in regeneratieve landbouw Water is een bijzonder fenomeen. Het zo vanzelfsprekend. Maar de realiteit is: zonder water is er geen leven mogelijk. Wat we vaak niet kennen, is het verhaal van het watermolecuul. En wat de verrassende maar onverklaarbare eigenschappen zijn van water. Een onontdekte waterwereld die volop kansen biedt. Maarten

NV#17 – Maarten Casteleijn
Van kasplantje naar weerbaar gewas Op weg naar een nieuwe norm van telen onder glas Maarten Casteleijn geeft een kijkje achter de schermen van de glastuinbouw. Ook daar is een transitie gaande. Een nodige omslag in denken, waarbij plantgezondheid en een gebalanceerd (eco)systeem steeds centraler komen te staan. En gebruik van chemie wordt afgebouwd. Pioniers

NV#18 – Thomas Uljee en Bert Mulder
Tomasu: proefondervindelijk het effect van regeneratieve landbouw De smaak van Tomasu sojasaus. Daar kun je niet omheen. Maar Tomasu is meer dan dat. De oprichters zijn geen activisten, wel staan ze vooraan in de landbouwtransitie. Niet met strijdleuzen, maar door actief het goede voorbeeld te geven. Met de beste kwaliteit ingrediënten produceren ze een lokaal

NV#15 – Pius Floris
Gezond eten begint bij een gezonde bodem De landbouwtransitie is uiteindelijk een gesprek met en over onszelf; de mens en onze relatie tot de voedselbodem van het leven. In essentie is het een gesprek over de nut en noodzaak van spoorelementen, beschermingsmiddelen en hun impact op de weerbaarheid en gezondheid van bodem, planten en dieren.

NV#14 – Cornelis Mosselman
Een ander voedselsysteem begint op 50 hectare Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij stapsgewijs zijn akkers hersteld. Hij laat de natuur voor zich werken, zonder gebruik van chemie. Hij zoekt innovatieve oplossingen die goed voelen én goed werken. En laat daarmee zien hoe

NV#13 – Sander Hazewinkel
Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan

NV#12 – Remco Mensinck
De meelworm: kringloopsluiter en eiwitbom ineen Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een vogel, vertelt Remco Mensinck. Want verrassend genoeg is een meelworm helemaal geen worm. Gegrepen door biologie en klimaatverandering besloot Remco meelwormen te gaan kweken. De larven van de Tenebrio molitor

NV#11 – Michaël Wilde
‘Farm to Fork: cadeau voor landbouwtransitie’ Michaël Wilde is blij met de Farm to Fork Strategy. Het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent in 2030 ziet hij als een belangrijke stap in de richting van een nieuw landbouwsysteem. Want werken met de natuur met minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest zorgt voor innovatie en nieuwe
NV#10 – Daan Luining
De belofte van kweekvlees: oplossing voor industriële veeteelt? Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het maken van kweekvlees. Een alternatieve eiwitbron gebaseerd op dierlijke stamcellen gevoed met plantaardig materiaal en zouten. De komende 5 jaar gaat zijn kweekvlees uitgroeien van prototype tot nieuw eiwitalternatief in
NV#09 – Wim de Laat
‘Eiwitten produceren met schimmels is als tempeh maken van suikerbieten’ Als boerenzoon is Wim de Laat wars van pesticiden en is creëren van een gesloten kringloop zijn norm. Als biochemicus veredelt hij planteigenschappen met gebruik van een klein beetje chemie. Maar alleen bij gebrek aan een duurzaam alternatief. De combinatie van zijn twee ‘levens’ heeft
NV#08- Damaris Matthijsen
‘Afschaffen van handel in grond nodig voor voedseltransitie’ Damaris Matthijsen heeft een visie op eigendom van grond die ambitieus en verstrekkend is. Het raakt iets aan waar we allemaal mee te maken hebben. En de voedseltransitie in het bijzonder. Ze ziet een nieuwe economie voor zich zonder particulier grondeigendom en zonder handel in grond. Damaris
NV#07 – Simone Koekkoek
Kringlooplandbouw efficiënter door robottechnologie Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Een database gevuld met informatie van mens en robot om natuurinclusieve voedselproductie te optimaliseren. Met een achtergrond in bouwkunde en ICT bestieren Simone Koekkoek en haar man Arend hun innovatiecentrum voor duurzame landbouw op alles behalve traditionele wijze. Met resultaat! Pixelfarming: digitaal grondbeheer
NV#06 – Henk Kieft
Kwantum landbouw: een wereldwijde uniforme boerenwijsheid Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het kan. Hij bewijst daarmee dat er meer is dan het chemische en biologische paradigma waarmee we zijn opgevoed. De kwantum theorie is het ontbrekende puzzelstukje.
NV#05 – Geert van der Veer
Tijdens Nieuw Voer 5 maakten we kennis met Geert van der Veer, de bedenker van Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Een veelbelovende manier om de voedseltransitie te helpen versnellen en leiderschap vanuit de burger te faciliteren. Burgerinitiatief met impact Een aantal jaar geleden bedacht Geert
NV#04 – Jasper ten Berge
Het is zo klaar als een klontje, maar toch komt Jasper ten Berge zijn oplossing voor het sluiten van de kringloop uit onverwachte hoek. Microben, oftewel schimmels, gisten en bacteriën, zijn zijn geheime wapen. Want hoewel de inzet van microben en fermentatie al duizenden jaren oud is, we lijken hun bestaan en multi-inzetbaarheid een beetje
NV#03 – Jan Duijndam
Kringlooplandbouw. Dé toekomstdroom van minister Schouten. Daar heeft melkveehouder Jan Duijndam wel een antwoord op. Met een marktgerichte houding, een toekomstgerichte filosofie en een daarop aansluitend totaalconcept voor het boerenbedrijf geeft Jan al 20 jaar het goede voorbeeld. Maar of hij daarmee de minister de oplossing voor de landbouwproblematiek op een presenteerblaadje aanbiedt? Het huidige
NV#02 – Joost Wouters
Nieuw Voer vroeg zeewierboer Joost Wouters naar de potentie van zeewier, hoe je als startup impact maakt op de voedseltransitie en zijn unieke kweekmethode Zeewier bindt koolstof, is een gewas bomvol nutriënten én een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Joost Wouters en zijn zakenpartners van zeewierboerderij The Seaweed Company weten er wel raad mee. Met onder meer zeewierplatform de Noordzeeboerderij, verwerkingsbedrijven van
NV#01 – Pepijn Schmeink
Nieuw Voer interviewde innovatieve horecaondernemer Pepijn Schmeink over zijn grote droom, plantaardig fast food restaurant Jack Bean en uitdagingen die op zijn pad komen. Plantaardig de norm en dierlijk een luxe. Dat is Pepijn zijn droom voor de toekomst. Om echt impact te maken op de voedseltransitie heeft hij met compagnon Mathijs Huis in ‘t