Nieuw Voer wordt mogelijk gemaakt door onze luisteraars en de Vrienden van Nieuw Voer.

Onze luisteraars ondersteunen de podcast door middel “een donatie via “wat het jouw waard is of als maandelijkse donateur via . Hoe werkt dat? Heel simpel, jij bepaalt hoeveel de gesprekken van Nieuw Voer voor jouw waard zijn. Samen met jouw kleine bijdrage maak je het mogelijk dat we samen onafhankelijke content maken over en voor pioniers in de landbouwtransitie.

NV43 Jan Groen

Met impactpreneur Jan Groen spreken we over hoe hij zijn rol als ondernemer, investeerder en toekomstdenker pakt om de landbouw wereldwijd het beter te laten doen. Hij zag al heel vroeg dat er een kans ligt om het aanbod en de vraag van landbouwproducten veel meer te optimaliseren met directere lijnen tussen eindklant en

Read More »

NV42 John Huiberts

Met John Huiberts ga ik in gesprek over zijn reis in de omschakeling naar biologische bloembollen. Samen met 2 andere telers laat hij zien dat

Read More »

NV41 Kees Scheepens

Een gesprek met “varkensfluisteraar” en dierenarts Kees Scheepens over hoe varkens zijn leven hebben beïnvloed. Als 19de generatie landbouwer zet Kees de traditie voort als

Read More »

NV40 Peter Leendertse

Silent Spring uit 1962 van Rachel Carson laat zien hoe relevant het nog steeds is dat we ons blijven afvragen over de impact van gewasbescherming.

Read More »

NV39 Marco van Es

Een gesprek over de invloed van micro-organismen op ons als mens vanuit onze leefomgeving en onze voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in

Read More »

NV38 Jan Dirk van der Voort

Een gesprek over bodem, gras, gehoorde koeien, kaas en betere verdienmodellen. Jan Dirk neemt ons mee in zijn hobbelige reis van gangbaar naar regeneratieve landbouw.

Read More »

NV37 Frank Silvis

Een gesprek over wat water is en waarom het belangrijk is dat we begrijpen dat water veel meer is dan dat we denken. Met Frank

Read More »

NV#36 Aaik Rodenburg

Ps vergeet niet de podcast te waarderen met een like, comment of nog fijner met een eenmalige donatie zodat de algoritmes weten dat jullie de gesprekken waarderen.

Read More »

NV#35 Mark Slegers

Met Mark Slegers duik ik dieper in over de rol van paddenstoelen, schimmels, hun eigenaardigheden, de technische uitdagingen, de koffieboon en waarom schimmels belangrijk zijn

Read More »

NV#34 Roosmarijn Saat

  Roosmarijn ziet dagelijks de impact van nutriëntvolle voeding op de mens. Als een van de eerste biologische winkels van Nederland zag haar vader 25

Read More »

NV#33 Joost van Strien

  Hoe meer Joost het landbouw systeem naast zijn eigen boerderij legde, hoe meer hij inzag dat dierlijke mest niet de heilige graal is voor

Read More »

NV#31 Hans Jansen

De zoektocht van Hans Jansen van STERCORE (latijns voor mest) naar een passend bemestingsproduct voor planten dat ook goed doet voor onze planeet, heeft hem

Read More »

NV#30 Jeroen Klompe

Akkerbouwer en bedrijfseconoom Jeroen Klompe kiest zijn eigen weg in het realiseren van zijn visie van een regeneratief en multidisciplinair landbouwbedrijf, waar innovatie, kennis delen,

Read More »

NV#29 Jannemarie de Jonge

Rijksadviseur fysieke ruimte Jannemarie de Jonge verkent mogelijke toekomsten van ons Nederlandse landschap. Essentieel blijkt hoe we kijken naar ons landschapsgebruik, waarbij onze relatie tot

Read More »

NV#28 – Han van Kasteren

Chemisch technoloog Han van Kasteren deelt zijn kijk op de biobased economie, de nieuwe chemie en de energetische uitdagingen van deze nieuwe technologieën. Feit is

Read More »

NV#27 Marcel van der Heijden

Expert plantweerbaarheid en bodemschimmels Marcel van der Heijden ziet mycorrhiza als dé sleutel voor betere verdienmodellen en een hogere productie voor de conventionele landbouw. Deze

Read More »

NV#26 – Michiel Korthals

Inleven in de natuur is de perspectiefverandering voor de land-bouw  In de jaren ‘70 viel het kwartje voor voedingsfilosfoof Michiel Korthals. Hij besefte dat de

Read More »

NV#24 – Coen Bakker

Het verspillen van voedsel heeft schadelijke bijeffecten en draagt zelfs bij aan het klimaatprobleem. Daarmee kostbare nutriënten verloren laten gaan is ook nog eens heel

Read More »

NV#23 Arjen van Buuren

Met agro-(eco)logisch ondernemer Arjen van Buuren kijken we terug naar zijn ervaringen als rentmeesterschap op het landgoed Velhorst en Zenderense es bij Borne. Sinds hij

Read More »

NV#22 – Marian Peters

Een nieuwe generatie schoonmakers: insecten die onze verspilde biomassa opruimen Onbemind maakt onbekend. Dat lijkt ook voor insecten te gelden. We kennen hun grote toegevoegde

Read More »

NV#21 – Ronald van Marlen

Verbinding en rentmeesterschap: het onderbelichte sociaal-maatschappelijke component van de landbouwtransitie Druk op landbouwgronden, een uitgekleed takenpakket van de boer, tegenstrijdige agenda’s van stakeholders. We geloven

Read More »

NV#20 – Geert van der Veer 2de Ronde

ransitie. De landbouwsector is altijd goed georganiseerd geweest, maar de gehanteerde piramidale organisatiestructuur heeft inmiddels zijn langste tijd gehad. Verandering is dan ook onontkoombaar. Belangrijk is dat ook boeren de nodige invloed krijgen in de dialoog. En het is mogelijk beter dat we nu de pijn pakken en polarisatie in de Nederlandse landbouwsector keren, dan dat we door blijven kwakkelen. 

Read More »

NV#15 – Pius Floris

Gezond eten begint bij een gezonde bodem De landbouwtransitie is uiteindelijk een gesprek met en over onszelf; de mens en onze relatie tot de voedselbodem

Read More »

NV#14 – Cornelis Mosselman

Een ander voedselsysteem begint op 50 hectare Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij

Read More »

NV#13 – Sander Hazewinkel

Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan

Read More »

NV#12 – Remco Mensinck

De meelworm: kringloopsluiter en eiwitbom ineen Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een

Read More »

NV#11 – Michaël Wilde

‘Farm to Fork: cadeau voor landbouwtransitie’ Michaël Wilde is blij met de Farm to Fork Strategy. Het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent

Read More »

NV#10 – Daan Luining

De belofte van kweekvlees: oplossing voor industriële veeteelt? Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het

Read More »

NV#09 – Wim de Laat

‘Eiwitten produceren met schimmels is als tempeh maken van suikerbieten’ Als boerenzoon is Wim de Laat wars van pesticiden en is creëren van een gesloten

Read More »

NV#08- Damaris Matthijsen

‘Afschaffen van handel in grond nodig voor voedseltransitie’​ Damaris Matthijsen heeft een visie op eigendom van grond die ambitieus en verstrekkend is. Het raakt iets

Read More »

NV#07 – Simone Koekkoek

Kringlooplandbouw efficiënter door robottechnologie Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Een database gevuld met informatie van mens en robot om natuurinclusieve voedselproductie te optimaliseren.

Read More »

NV#06 – Henk Kieft

Kwantum landbouw: een wereldwijde uniforme boerenwijsheid Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk

Read More »

NV#05 – Geert van der Veer

Tijdens Nieuw Voer 5 maakten we kennis met Geert van der Veer, de bedenker van Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met

Read More »

NV#04 – Jasper ten Berge

Het is zo klaar als een klontje, maar toch komt Jasper ten Berge zijn oplossing voor het sluiten van de kringloop uit onverwachte hoek. Microben,

Read More »

NV#03 – Jan Duijndam

Kringlooplandbouw. Dé toekomstdroom van minister Schouten. Daar heeft melkveehouder Jan Duijndam wel een antwoord op. Met een marktgerichte houding, een toekomstgerichte filosofie en een daarop

Read More »

NV#02 – Joost Wouters

Nieuw Voer vroeg zeewierboer Joost Wouters naar de potentie van zeewier, hoe je als startup impact maakt op de voedseltransitie en zijn unieke kweekmethode Zeewier bindt koolstof,

Read More »

NV#01 – Pepijn Schmeink

Nieuw Voer interviewde innovatieve horecaondernemer Pepijn Schmeink over zijn grote droom, plantaardig fast food restaurant Jack Bean en uitdagingen die op zijn pad komen. Plantaardig

Read More »