NV44 Volkert Engelsman

Samen met Volkert Engelsman (oud CEO van Eosta) hebben we een heel leerzaam gesprek over hoe de landbouw transitie zich aan het voltrekken is. Volkert laat zien hoe je met pragmatisch leiderschap en een stevig moreel kompas een rol van betekenis kan zijn om biologische landbouw goed op de kaart kan zetten. Volkert heeft nooit een groter plan gehad, behalve een pragmatisch visionaire aanpak zonder poespas.

———————–———————–———————–———————–———————–
Fijn dat je dit gesprek op Nieuw Voer komt lezen en luisteren. De podcast kent geen betaalmuur, krijgt geen kickbacks van Spotify ed. Het zou fijn zijn als je wilt overwegen een betalende luisteraar te worden. Dan maak je het mij mogelijk meer Nieuw Voer te produceren. Het is vooralsnog iets wat ik erbij doe met alles wat daarbij hoort.

Lid worden kost je €6 per maand of doneer eenmalig wat het je waard is met de links hieronder!
– ⁠⁠⁠nieuw voer website (zonder registratie en zonder factuur)
Petjeaf pagina (met registratie en factuur)
Hartelijk dank alvast voor je steun en veel lees en luister plezier.

———————–———————–———————–———————–———————–

Door goed te luisteren naar je eigen kompas en te duiden wat er in je omgeving gebeurt, hebben mensen zijn pad gekruist met een reden. En als blijkt dat je vervolgens samen dezelfde ethische en maatschappelijke verantwoordelijkheid druk deelt en voelt op gebied van water, bodem, maatschappelijke inclusie. Dan kan je samen de dans beginnen en mooie dingen realiseren. En deze toevallige samenloop van energie en omstandigheden hebben hem nooit in de steek gelaten.

We leren meer over hoe zijn drijfveren en morele kompas hem geholpen hebben een biologisch handelsbedrijf (Eosta) op te richten en welke inzichten hem deze reis gebracht hebben. En samen kijken we vooruit over de impact die hij nog wil maken.

———————–———————–———————–———————–———————–

———————–———————–———————–———————–———————–

Volkert’s drang om duiding te geven aan de wereld om zich heen en zijn observatie waarom de dingen gaan zoals ze gaan, waren voor hem de aanleiding om samen met zijn goede vriend het heft zelf in handen te nemen. De combinatie van zijn commerciële instincten en de drang om het beter te doen, blijkt voor Volkert goed te werken. Door het gewoon te doen en transparant te zijn laat Volkert zien dat met de juiste instelling je eigenhandig als ketenregisseur de biologisch markt kan laten groeien door zowel zijn aangesloten boeren als eindklanten in deze reis mee te nemen.

De reis om in te zetten op keten transparantie heeft laten zien dat het mogelijk is om de totale ketenkosten van de biologische teelt ten opzichte van de gangbare teelt te vergelijken. En ieder daar zelf iets van kan vinden. En inmiddels is Eosta na 34 jaar marktleider van overzees biologisch fruit in Europa.

Met met 4M model dat daar uit gekomen is, heeft Volkert geholpen om er pragmatisch handen en voeten om duiding te geven hoe hij aan de transitie vorm gegeven heeft.
Materialisatie (waar sta je nu)
Meten (wat is je impact, waar sta je)
Managen (wat is het verschil tussen waar je staat en naar toe wilt)
Vermarkten (van ecosysteemdiensten en zijn maatschappelijk impact)
Monetariseren (beprijzen wat de kosten zijn om de schade te herstellen)
Samen met Dream, Dance en Deliver heb je volgens Volkert alle componenten om de impact te maken die je wilt.

Meer weten over Volkert:
https://robinfoodcoalition.com/
https://www.eosta.com/

———————–———————–———————–———————–———————–
Nu je tot hier gekomen bent, wat vindt je ervan om maandelijks lid te worden of eenmalig een donatie te doen?
– ⁠⁠⁠nieuw voer website (zonder registratie en zonder factuur)
Petjeaf pagina (met registratie en factuur)
Dank je voor je steun!
———————–———————–———————–———————–———————–
Nieuw voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin hij opzoek gaat naar de transitie in de landbouw. In het dagelijks leven adviseert hij ondernemers anders te kijken naar de realiteit en innovatie met als doel betere verdienmodellen te realiseren die toekomstbestendig zijn. Meer weten kijk op www.scopematters.com