NV#05 – Geert van der Veer

Tijdens Nieuw Voer 5 maakten we kennis met Geert van der Veer, de bedenker van Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Een veelbelovende manier om de voedseltransitie te helpen versnellen en leiderschap vanuit de burger te faciliteren.

Burgerinitiatief met impact
Een aantal jaar geleden bedacht Geert niet langer als burger afwachtend langs de zijlijn te willen staan. Vanuit een sterkte-zwakteanalyse van zijn persoonlijke en zakelijke leven kwam hij tot een nieuw bedrijfsmodel en een ander leiderschapsperspectief, dat resulteerde in Herenboeren. Een beweging om vanuit de burger een bijdrage te leveren aan een krachtig voedsellandschap, dat 100 procent circulair is.

Geert zijn pijlers: people, planet en profit
Door een focus op people, planet en profit probeert Geert een volhoudbaar systeem te realiseren. Zijn ervaring is dat alleen top-down de voedseltransitie versnellen niet effectief genoeg is. Daarom richt hij zich op people, de vereende kracht van de burger. Door herstellende landbouw te beoefenen met 100 procent kringloop als voorwaarde is er oog voor de tweede pijler planet. Als derde is er de focus op profit om tot een gezond en vernieuwend verdienmodel te komen voor de boer.

In verbinding verbeteren
De pijlers scheppen slechts een kader, want een vaststaand concept is Herenboeren niet. Het enige dat vaststaat is het streven de herenboerderij circulair te krijgen. Met de kringloopgedachte als zijn kompas bedenkt Geert spin-off concepten om te experimenteren met bijvoorbeeld grondeigenaarschap. Hij zoekt naar verdere finetuning van Herenboeren door toepassing van best practices en staat open voor samenwerking met andere partijen. Geert wil belangen bundelen, want er is genoeg marktpotentieel en bestaansrecht voor allerlei concepten, meent hij. Wat er nog nodig is, is meer kader; passende regels en stimuleringsprogramma’s.