NV#06 – Henk Kieft

Kwantum landbouw: een wereldwijde uniforme boerenwijsheid

Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het kan. Hij bewijst daarmee dat er meer is dan het chemische en biologische paradigma waarmee we zijn opgevoed. De kwantum theorie is het ontbrekende puzzelstukje. Het zorgt voor een heel andere kijk op natuur en landbouw én het brengt nieuwe oplossingen. Dat er meer is dan de gangbare wetenschap wordt bevestigd door de boeren die met Henk samenwerken. Hij dicht het gat tussen praktijk en wetenschap. En geeft woorden aan dat wat zij al lang weten en in de praktijk succesvol toepassen. 

Agrarische ontdekkingstocht in de tropen
Na een opleiding tropische landbouw en jaren van buitenlandse agrarische avonturen zag ontdekker Henk Kieft bij terugkomst in Nederland boeren, die net als in India en Afrika, folkloristische technieken gebruiken om bijvoorbeeld betere melk te krijgen of de waterkwaliteit te verhogen. Dat dergelijke technieken niet wetenschappelijk bewezen zijn, bleken ze aan hun laars te lappen. Zo wordt bijvoorbeeld het SMET-kastje dat met electromagnetische golven para-tubercolose onder koeien minimaliseert, door zo’n 150 Nederlandse boeren ingezet. Gewoon omdat het werkt.

Wetenschap is maar een deel van de werkelijkheid
Hoe kan het dat bepaalde Afrikaanse rituelen goed werken ter voorkoming van zieke koeien en het zingen voor planten werkt voor een betere oogst, maar deze technieken niet wetenschappelijk bewezen zijn? Henk besloot zijn nieuwsgierigheid te volgen en er een studie van te maken. Dat hij aanvankelijk sceptisch was, weerhield hem er niet van zich af te vragen wat hij meer vertrouwde. De academische theorie of zijn eigen gevoel en ervaringen. Hij nodigde relevante deskundigen uit om de achtergrond van hun eigen zoektocht en bevindingen te delen in zijn cursus kwantum landbouw.

Tussen pionieren en mainstream
Uiteindelijk heeft Henk al zijn bevindingen samengebracht in zijn boek Kwantum Landbouw. Hierin laat hij verschillende cases zien over de gevoeligheid van water, de invloed van muziek op de groei van planten en handelen met intentie door de boer.
Langzamerhand komen er steeds meer onderzoekers en wetenschappers die Henk zijn theorie over kwantum landbouw steunen. En als je weet dat zo’n 20 procent van de Nederlandse boeren met gevitaliseerd water werkt, dan kun je voorzichtig concluderen dat kwantum landbouw mainstream aan het worden is.

Henk zijn leestips

  1. www.gaiacampus.com – uitleg over kwantum landbouw.
  2. Kieft, H. (2019). Quantum leaps in agriculture. Uitgeverij: LAP LAMBERT Academic Publishing
  3. Buhner, S.H. (2006). Het hart als zintuig. Hoe planten hun geheimen onthullen. UItgeverij: Ankh-Hermes – over de elektromagnetische interacties tussen hoofd, hart en omgeving.
  4. Al-Khalili, J. &  McFadden, J. (2015). Hoe leven ontstaat. Uitgeverij: Atlas Contact – over kwantum biologie
  5. Andeweg, H. (1999). In resonantie met de natuur. Uitgeverij: Servire
    Andeweg, H. (2011). Scheppend Leven. Uitgeverij: Felix Uitgeverij – voor mensen die zich willen bekwamen in het zelf voelen en interpreteren van de subtiele energie van planten en bomen en bodem
  6. Kooistra, M. (2019). De aarde, de hemel en de bomen. Uitgeverij: A3 boeken
  7. Lovel, H. (2014). Quantum Agriculture, Biodynamics and Beyond. Uitgeverij: Rudolph Steiner pr – voor de actieve landbouwers. Te bestellen op de website van Hugh Lovel, bij Amazon of bij AcresUSA.

Kijk voor een uitgebreide literatuurlijst op pagina 251 van Henk zijn boek Quantum Leaps in Agriculture.