NV39 Marco van Es

Een gesprek over de invloed van micro-organismen op ons als mens vanuit onze leefomgeving en onze voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in ons, als mens, zitten, hun oorsprong vinden in onze voeding en de leefomgeving waarin we bewegen. Groenere stedelijke omgevingen met gezonde bodems kunnen ons welbevinden enorm verbeteren.

————————–
De podcast kent geen paywall. Iedereen die dit wil kan de gesprekken terugluisteren. Wat we wel vragen is een vrijwillige bijdrage om onze kosten te drukken. ⁠⁠Daarvoor is deze link beschikbaar⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ of meld je aan bij ⁠bij ⁠⁠Petjeaf.com/nieuwvoer⁠⁠⁠⁠.⁠ Hartelijk dank alvast voor wat je kan doen.
Donatie – ⁠https://nieuwvoer.nl/jouw-bijdrage-aan-meer-nieuw-voer⁠
Donatie – ⁠https://Petjeaf.com/nieuwvoer
————————–

Kinderen blijken een hogere weerstand te hebben als ze vaak met gezonde grond spelen doordat ze in aanraking komen met bodem micro-organismen. Met andere woorden vies en vuil zijn is eigenlijk heel goed voor ons menselijk lichaam. En uit Oostenrijks onderzoek van appels blijken biologische appels op de schil, onder de schil en zelfs in het zaad weerstand bevorderende micro-organismen bevatten en alleen door onbewerkt te eten je deze tot je kan nemen. En datzelfde geldt ook voor onze groente.

De transitie naar een agro-ecologische landbouwsysteem vanuit een pro-biotica gedachtegoed betekend dan dus ook dat we gezonder worden vanuit de micro-organismen perspectief. Een gezonde bodem en gezonde gewassen blijken een direct verband te hebben tussen chronische (immuun)ziektes en de micro-organismen biodiversiteit als het gaat om de menselijke weerbaarheid. Oude jagers gemeenschappen blijkt nog de oer micro-organismen die de moderne stadsmens ontbeert.  Het Holomicrobiome onderzoek gaat dat nader onderzoeken.

En gezondere stedelijke leefomgeving gaan impact hebben over hoe we de leefomgeving bezien en gaan inrichten. En inmiddels lopen daar ook verschillende onderzoeken naar.

Bac2Nature – https://bac2nature.org/
Holomicrobiome – https://holomicrobioom.nl