NV40 Peter Leendertse

Silent Spring uit 1962 van Rachel Carson laat zien hoe relevant het nog steeds is dat we ons blijven afvragen over de impact van gewasbescherming. Peter Leendertse van CLM is met zijn podcast Red de Lente (https://reddelente.nl/) gaan kijken waar we nu staan en hoezeer de gewasbescherming nog steeds zijn sporen nalaat. En dat het nodig is blijkt wel uit het feit dat we er steeds meer last van hebben in ons water, bodem, gewas, insecten, microbes en zelfs ons lijf.

————————–
Deze podcast kent geen betaalmuur, wel vragen we je of je een vrijwillige bijdrage kunt doen om het maken van de podcast te financieren. ⁠⁠⁠⁠Daarvoor is deze links beschikbaar⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ of meld je aan bij ⁠bij ⁠⁠⁠⁠⁠Petjeaf.com/nieuwvoer⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠.⁠ Hartelijk dank alvast voor wat je kan doen.

Donatie – ⁠⁠⁠https://nieuwvoer.nl/jouw-bijdrage-aan-meer-nieuw-voer⁠⁠⁠
Donatie – ⁠⁠⁠https://Petjeaf.com/nieuwvoer⁠⁠
————————–

Vanuit de praktijk van Peter blijkt dat de gehele landbouw sector in beweging is. En Peter vraagt steeds vaker of de conventionele landbouwer ook een agro-(eco)logische adviseur in dienst heeft voor kruisbestuiving van kennis en mogelijkheden en dat doet beseffen dat er dit niet raar is om te doen aangezien beide praktijken steeds dichter naar elkaar groeien.

Supermarkten zijn zoekende hoe ze hun boeren kunnen bewegen en betalen de lat iets hoger te leggen.

Landbouwers worden steeds bewuster dat de middelen iets met hun, hun bodem, gewas en dieren doet en dat anders doen nu echt nodig is.

Tuincentra realiseren dat residuen ook op de tuinplanten zitten die vervolgens in de bodem bij de consument terecht komen. En overwegen planten met nuttige insecten te gaan verkopen zodat ze bij de consument ook van waarde zijn.

Landbouw die tegen de natuur inwerkt is nu het huidige gangbare en die met de natuur samenwerken agro-(eco)logisch heet

Steeds meer landbouwers resoluut stoppen met het conventionele en beginnen de natuur te omarmen en vervolgens van de ene verbazing in de andere vallen. En ineens veel meer mogelijkheden met hun gewassen kunnen doen.

En dat er steeds meer machines ontwikkeld worden door de landbouwers die geschikt zijn voor de agro-(eco)logische landbouw vereisten en die innovatie gaat steeds sneller.

——
Nieuw voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin hij opzoek gaat naar de transitie in de landbouw. In het dagelijks leven adviseert hij ondernemers anders te kijken naar de realiteit en innovatie met als doel betere verdienmodellen te realiseren die toekomstbestendig zijn. Meer weten kijk op www.scopematters.com