NV#24 – Coen Bakker

Op maandagmiddag 31 januari om 16:00 praat ik met Coen Bakker van The Waste Transformers over voedselverspilling als kans. Met een beetje omdenken en de toepassing van eeuwenoude technieken, herbergt de inhoud van onze gft-bak kostbare grondstoffen. 

We hebben het vaak over voedselverspilling als enkel een probleem. We lijken te zijn vergeten dat er natuurlijke oplossingen zijn voor het verwerken van organisch afval. Een voorbeeld daarvan is vergisten. In de volksmond noemen we het vaak ‘rotten’. Daarmee doen we dit proces tekort. Een vergister werkt hetzelfde als het spijsverteringsstelsel van een dier met meerdere magen, zoals koeien en schapen. Het apparaat heeft meerdere bakken (magen) om plantaardige biomassa af te breken tot grondstoffen zoals energie en meststoffen. Dat je met behulp van een vergister kringlopen kunt sluiten in de landbouw, je restaurantafval niet meer af hoeft te voeren en panden kunt verwarmen, klinkt veelbelovend. 

Hoe zien verdienmodellen eruit als afval geen probleem meer is en zelfs voor opbrengsten zorgt? En wanneer kies je voor vergisting en niet voor andere vormen van verwaarding? 

Aanmelden met deze link