Welkom bij de alle gesprekken van Nieuw Voer
Nieuw Voer wordt mogelijk gemaakt door onze luisteraars en de Vrienden van Nieuw Voer.
Meld je aan voor nieuw voer updates
NV47 Rob Baan
In deze editie duikt ik met smaakontdekkingsreiziger, planten fluisteraar en micro groentekweker ondernemer Rob Baan (Koppert Cress) in de wereld van gezond telen, gezond eten, gezonde voeding en gezond-heid. Want
NV46 Rene Groenen
Last edit 23/08/24 In deze editie duik ik met René Groenen in de wereld van de veredeling van groenterassen en zaadteelt. En we praten over de noodzaak waarom wij, als
NV45 Danielle de Nie
Samen met onderzoeker Danielle de Nie (oud directeur Wij.land) bespreken we hoe Danielle de landbouwtransitie vorm geeft vanuit Wij.land en haar persoonlijke visie. Met haar bodemkundige achtergrond werkt ze aan
NV44 Volkert Engelsman
Samen met Volkert Engelsman (oud CEO van Eosta) hebben we een heel leerzaam gesprek over hoe de landbouw transitie zich aan het voltrekken is. Volkert laat zien hoe je met
NV43 Jan Groen
Met impactpreneur Jan Groen spreken we over hoe hij zijn rol als ondernemer, investeerder en toekomstdenker pakt om de landbouw wereldwijd het beter te laten doen. Hij zag al heel vroeg dat er een kans ligt om het aanbod en de vraag van landbouwproducten veel meer te optimaliseren met directere lijnen tussen eindklant en
NV42 John Huiberts
Met John Huiberts ga ik in gesprek over zijn reis in de omschakeling naar biologische bloembollen. Samen met 2 andere telers laat hij zien dat het mogelijk is om biologische
NV41 Kees Scheepens
Een gesprek met “varkensfluisteraar” en dierenarts Kees Scheepens over hoe varkens zijn leven hebben beïnvloed. Als 19de generatie landbouwer zet Kees de traditie voort als varkens en rundvee houder. Kees
NV40 Peter Leendertse
Silent Spring uit 1962 van Rachel Carson laat zien hoe relevant het nog steeds is dat we ons blijven afvragen over de impact van gewasbescherming. Peter Leendertse van CLM is
NV39 Marco van Es
Een gesprek over de invloed van micro-organismen op ons als mens vanuit onze leefomgeving en onze voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in ons, als mens, zitten, hun
NV38 Jan Dirk van der Voort
Een gesprek over bodem, gras, gehoorde koeien, kaas en betere verdienmodellen. Jan Dirk neemt ons mee in zijn hobbelige reis van gangbaar naar regeneratieve landbouw. Een reis die van de
NV37 Frank Silvis
Een gesprek over wat water is en waarom het belangrijk is dat we begrijpen dat water veel meer is dan dat we denken. Met Frank Silvis verkennen we het werk
NV#36 Aaik Rodenburg
Ps vergeet niet de podcast te waarderen met een like, comment of nog fijner met een eenmalige donatie zodat de algoritmes weten dat jullie de gesprekken waarderen. Samen met Aaik spreken we
NV#35 Mark Slegers
Met Mark Slegers duik ik dieper in over de rol van paddenstoelen, schimmels, hun eigenaardigheden, de technische uitdagingen, de koffieboon en waarom schimmels belangrijk zijn voor ons dieet. Mark teelt
NV#34 Roosmarijn Saat
Roosmarijn ziet dagelijks de impact van nutriëntvolle voeding op de mens. Als een van de eerste biologische winkels van Nederland zag haar vader 25 jaar geleden al dat de
NV#33 Joost van Strien
Hoe meer Joost het landbouw systeem naast zijn eigen boerderij legde, hoe meer hij inzag dat dierlijke mest niet de heilige graal is voor gezonde bodems. In een bos
NV#32 Joost Wouters (2de ronde)
Zeewier is de grote belofte en de realiteit blijkt toch veel weerbarstiger om die waar te maken. En dat is juist waarom Joost Wouters van The Seaweed Company laat
NV#31 Hans Jansen
De zoektocht van Hans Jansen van STERCORE (latijns voor mest) naar een passend bemestingsproduct voor planten dat ook goed doet voor onze planeet, heeft hem gebracht bij het vergassen van
NV#30 Jeroen Klompe
Akkerbouwer en bedrijfseconoom Jeroen Klompe kiest zijn eigen weg in het realiseren van zijn visie van een regeneratief en multidisciplinair landbouwbedrijf, waar innovatie, kennis delen, smaak en inhoudsstoffen centraal staan.
NV#29 Jannemarie de Jonge
Rijksadviseur fysieke ruimte Jannemarie de Jonge verkent mogelijke toekomsten van ons Nederlandse landschap. Essentieel blijkt hoe we kijken naar ons landschapsgebruik, waarbij onze relatie tot ons bodem- en watersysteem centraal
NV#28 – Han van Kasteren
Chemisch technoloog Han van Kasteren deelt zijn kijk op de biobased economie, de nieuwe chemie en de energetische uitdagingen van deze nieuwe technologieën. Feit is dat de wereldwijde totale biomassaproductie
NV#27 Marcel van der Heijden
Expert plantweerbaarheid en bodemschimmels Marcel van der Heijden ziet mycorrhiza als dé sleutel voor betere verdienmodellen en een hogere productie voor de conventionele landbouw. Deze mycorrhiza schimmels blijken essentieel te
NV#26 – Michiel Korthals
Inleven in de natuur is de perspectiefverandering voor de land-bouw In de jaren ‘70 viel het kwartje voor voedingsfilosfoof Michiel Korthals. Hij besefte dat de natuurlijke systemen waar de mens
NV#25 Jan Willem van der Schans
De korte keten, lokaal, eerlijk en transparant De korte keten aanpak wordt gezien als een van de oplossingsrichtingen om de ondernemers in de landbouw meer te laten verdienen. Econoom met
NV#24 – Coen Bakker
Het verspillen van voedsel heeft schadelijke bijeffecten en draagt zelfs bij aan het klimaatprobleem. Daarmee kostbare nutriënten verloren laten gaan is ook nog eens heel onlogisch en inefficiënt. The Waste
NV#23 Arjen van Buuren
Met agro-(eco)logisch ondernemer Arjen van Buuren kijken we terug naar zijn ervaringen als rentmeesterschap op het landgoed Velhorst en Zenderense es bij Borne. Sinds hij en zijn vrouw Winny de
NV#22 – Marian Peters
Een nieuwe generatie schoonmakers: insecten die onze verspilde biomassa opruimen Onbemind maakt onbekend. Dat lijkt ook voor insecten te gelden. We kennen hun grote toegevoegde waarde en de rol die
NV#21 – Ronald van Marlen
Verbinding en rentmeesterschap: het onderbelichte sociaal-maatschappelijke component van de landbouwtransitie Druk op landbouwgronden, een uitgekleed takenpakket van de boer, tegenstrijdige agenda’s van stakeholders. We geloven graag in een wereldbeeld waarbij
NV#20 – Geert van der Veer 2de Ronde
ransitie. De landbouwsector is altijd goed georganiseerd geweest, maar de gehanteerde piramidale organisatiestructuur heeft inmiddels zijn langste tijd gehad. Verandering is dan ook onontkoombaar. Belangrijk is dat ook boeren de nodige invloed krijgen in de dialoog. En het is mogelijk beter dat we nu de pijn pakken en polarisatie in de Nederlandse landbouwsector keren, dan dat we door blijven kwakkelen.
NV#19 – Maarten van Schijndel
Vitaal water onmisbare component in regeneratieve landbouw Water is een bijzonder fenomeen. Het zo vanzelfsprekend. Maar de realiteit is: zonder water is er geen leven mogelijk. Wat we vaak niet
NV#17 – Maarten Casteleijn
Van kasplantje naar weerbaar gewas Op weg naar een nieuwe norm van telen onder glas Maarten Casteleijn geeft een kijkje achter de schermen van de glastuinbouw. Ook daar is een
NV#18 – Thomas Uljee en Bert Mulder
Tomasu: proefondervindelijk het effect van regeneratieve landbouw De smaak van Tomasu sojasaus. Daar kun je niet omheen. Maar Tomasu is meer dan dat. De oprichters zijn geen activisten, wel staan
NV#15 – Pius Floris
Gezond eten begint bij een gezonde bodem De landbouwtransitie is uiteindelijk een gesprek met en over onszelf; de mens en onze relatie tot de voedselbodem van het leven. In essentie
NV#14 – Cornelis Mosselman
Een ander voedselsysteem begint op 50 hectare Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij stapsgewijs zijn akkers hersteld. Hij
NV#13 – Sander Hazewinkel
Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan
NV#12 – Remco Mensinck
De meelworm: kringloopsluiter en eiwitbom ineen Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een vogel, vertelt Remco Mensinck. Want
NV#11 – Michaël Wilde
‘Farm to Fork: cadeau voor landbouwtransitie’ Michaël Wilde is blij met de Farm to Fork Strategy. Het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent in 2030 ziet hij als
NV#10 – Daan Luining
De belofte van kweekvlees: oplossing voor industriële veeteelt? Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het maken van kweekvlees. Een alternatieve
NV#09 – Wim de Laat
‘Eiwitten produceren met schimmels is als tempeh maken van suikerbieten’ Als boerenzoon is Wim de Laat wars van pesticiden en is creëren van een gesloten kringloop zijn norm. Als biochemicus
NV#08- Damaris Matthijsen
‘Afschaffen van handel in grond nodig voor voedseltransitie’ Damaris Matthijsen heeft een visie op eigendom van grond die ambitieus en verstrekkend is. Het raakt iets aan waar we allemaal mee
NV#07 – Simone Koekkoek
Kringlooplandbouw efficiënter door robottechnologie Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Een database gevuld met informatie van mens en robot om natuurinclusieve voedselproductie te optimaliseren. Met een achtergrond in bouwkunde
NV#06 – Henk Kieft
Kwantum landbouw: een wereldwijde uniforme boerenwijsheid Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het
NV#05 – Geert van der Veer
Tijdens Nieuw Voer 5 maakten we kennis met Geert van der Veer, de bedenker van Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Een
NV#04 – Jasper ten Berge
Het is zo klaar als een klontje, maar toch komt Jasper ten Berge zijn oplossing voor het sluiten van de kringloop uit onverwachte hoek. Microben, oftewel schimmels, gisten en bacteriën,
NV#03 – Jan Duijndam
Kringlooplandbouw. Dé toekomstdroom van minister Schouten. Daar heeft melkveehouder Jan Duijndam wel een antwoord op. Met een marktgerichte houding, een toekomstgerichte filosofie en een daarop aansluitend totaalconcept voor het boerenbedrijf
NV#02 – Joost Wouters
Nieuw Voer vroeg zeewierboer Joost Wouters naar de potentie van zeewier, hoe je als startup impact maakt op de voedseltransitie en zijn unieke kweekmethode Zeewier bindt koolstof, is een gewas bomvol nutriënten
NV#01 – Pepijn Schmeink
Nieuw Voer interviewde innovatieve horecaondernemer Pepijn Schmeink over zijn grote droom, plantaardig fast food restaurant Jack Bean en uitdagingen die op zijn pad komen. Plantaardig de norm en dierlijk een