NV47 Rob Baan

In deze editie duikt ik met smaakontdekkingsreiziger, planten fluisteraar en micro groentekweker ondernemer Rob Baan (Koppert Cress) in de wereld van gezond telen, gezond eten, gezonde voeding en gezond-heid. Want wat blijkt, smaak, inhoudsstoffen, voeden (in plaats van vullen) en de (smaak) verrassingen uit de natuur hangen zoveel meer met elkaar samen dan dat we denken.

Als smaakontdekkingsreiziger merkt Rob dat we als mens veel van onze voedselhistorie aan het vergeten zijn, dat terwijl juist de geschiedenis van ons voedsel laat zien dat het al heel lang bekend is wat een voedzame en gezondere mens en plant nodig heeft. De historie van ons voedselsysteem en de mens laat steeds zien dat planten eten altijd een grote rol in het menselijke dieet heeft gespeelt, namelijk 80% planten en 20% dieren. Ons menselijk lijf is door de evolutie zo gemaakt om al het goede dat planten te bieden hebben om hier het maximale uit te halen ten behoeve van voor onze gezondheid.


Fijn dat je dit gesprek op Nieuw Voer komt lezen en luisteren. De podcast kent geen betaalmuur, krijgt geen kickbacks van Spotify ed.

Mijn vraag aan jouw is om jezelf te bepalen wat dit gesprek voor jouw waard is! Zo laat je mij weten wat deze aflevering je aan waarde brengt en houden we de podcast voor iedereen beschikbaar.

Je kan denken aan een abonnement vanaf €3 per maand of je doneert eenmalig wat het je waard is met de links hieronder! Zo doneerde een luisteraar €19,95 omdat dit de prijs was geweest van een goed boek over dat onderwerp.

– ⁠⁠⁠nieuw voer website (geen registratie en geen factuur)
Petjeaf pagina (met registratie en ontvang een factuur)

Hartelijk dank alvast voor je steun en veel lees / luister plezier.



En in de laatste 100 jaar zijn we hard bezig de menselijke weerbaarheid teniet te doen. De bewerkte voedselindustrie heeft de mensheid ondergedompeld in een wereld van suiker, zout en vet, om ons iedere keer ons instinct te verleiden om te verlangen naar de moedermelk smaak. Met alle gevolgen van dien voor de menselijke weerbaarheid en gezondheid. In de laatste 100 jaar zijn we van 0 kilogram suiker naar 26 kilogram suiker per persoon per jaar gegaan. En dan is het niet vreemd dat we met allerlei welvaart ziektes zitten.

Het wordt tijd dat we eerlijk tegen elkaar zijn. We zijn als mens ingericht op een planten gebaseerde dieet wat ons sterk, weerbaar en gezond houdt. En dan is het ook niet een raar idee als we zout, suiker en vetten ontzettend duur te maken, zodat dat een luxeproduct blijft zoals dat altijd al is geweest. Want wat we eten heeft ontzettend veel invloed om wie je bent, denkt en doet.

Rob betoogd dat het belangrijk is dat link tussen bodem, voeding (en inhoudsstoffen), microbiologie, eten bereiden, gezamenlijk eten, de menselijke gezondheid (en immuunsysteem) en de rol van gezondheidszorg. Want het is best raar dat specialisten, zoals artsen, ontoereikende kennis hebben over wat de invloed van groente, zaden, bloemen en bonen voor het herstel van de mens. En uiteindelijk gaat dat ook invloed hebben hoe wij als mens naar ons eigen ruimteschip kijken.

Want juist door te innoveren en jezelf te verrijken met nieuwe indrukken, begin je de verbanden te zien die eerder verborgen waren. En merk je dat alles met elkaar samenhangt.

We bespreken

● Oorsprong van de tuinkers (Cress). Al sinds de Egyptenaren was bekend dat het zaad een krachtvoer (vol met vitamine C) was en zelfs de reizigers langs zijdenroute gebruikten het. En de Nederlands hebben de tuinkers verder ontwikkeld.

● Zaden zijn mirakels. 2000 oude zaden kunnen weer tot leven komen en kunnen dus de genetica van duizenden jaren bewaren. Kleine zaadjes kunnen hele grote planten voorbrengen. Kressen zijn dan ook bijzonder qua smaak juist vanwege het uit een zaadje komt

● Gezondheidsclaim van voedsel (functioneel voedsel). Je mag niet claimen dat groentes gezond zijn. Zo blijkt Broccoli (familie van kolen) een inhoudsstof Glucoraphanine te bevatten, die goed is voor ons immuunsysteem en mogelijk ook voor kanker. Er zijn inmiddels heel veel onderzoeken wereldwijd die dat bevestigen en zelfs Japen heeft besloten meer in te zetten op het heten van kolen. En daarmee onderstreept dit de rol van kolen voor de menselijke gezondheid. Alleen dit claimen, ook al zijn dat website links, dat een gezondheid bevorderende eigenschap is (wat de onderzoeken al wel bevestigen), dat mag nog niet in Nederland en Europa.

● Gezond eten is blijkbaar geen verdienmodel. Goed eten heeft het geld niet om reclame te maken, terwijl slecht voedsel dat wel heeft. Terwijl er geen beleid komt op een verbod voor uitingen van “processed food”, net zoals nu met tabak.

● Suiker en eieren was voor de VOC-tijden ontzettend duur. Suiker was lang geen gemeengoed in ons dieet en het is dan ook niet vreemd dat suiker kostbaar dient te zijn. Inmiddels neem de gemiddelde Nederlander 26 kilogram suiker per jaar per persoon in, wat tot 100 jaar geleden nog bijna 0 kg was. Wat ooit begonnen was om de bewaarheid met zout en suiker te vergroten is dat nu beetje doorgeslagen.

● Ons westers voedsel is zo veranderd sinds 1900 (https://drpaulclayton.eu/blog/highly-evolved/) Kanker is van alle tijden, alleen tegenwoordig veel meer dan normaal

● Gezondheidsstatistieken beginnen bij 1900 omdat dat zo goed uitkomt in de framing, dat terwijl voor 1900 dat de bevolking veel gezonder is dan nu.

● Wat we aan eten komen en onze gezondheid heeft een directe verband,

● Schoollunch bestaat niet meer in Nederland en met Alliantie schooltuinen werkt Rob met anderen om te zorgen dat kinderen weer weten waar het voedsel vandaan komt. Leren je eigen groente telen, omdat je kunde en kennis ontbreekt. We weten het allemaal niet meer.

● Bitter is een smaak en dat we deze smaak leren eten. En dat het niet help als we onze kinderen voeden met zoetigheden om over de bitter smaak heen te eten. Bittere groenten hebben een functie in gezondheid.

● Toekomst van de plantbased cuisine, inmiddels komen er nieuwe generatie koks die leren om met planten te koken.  https://www.rocva.nl/Voor-volwassenen/Sectoren/Horeca,-Bakkerij-Facilitair/Plant-based-Chef.
|De enige echte academische koksopleiding zit in San Sebastiaan.
Het woord restaurant komt voort uit het restaureren van ons lijf.

● Zuurkool (kan je bewaren) voor vitamine C, daarom heeft de VOC de “glorie van Enkhuizen” meegenomen bij alle stopplaatsen en dit ras vind je nog terug in deze landen.

● Tomaten is een tropische plant en daarom bewaren buiten de koelkast

● Eieren ook buiten koelkast bewaren, want in de koelkast droogt een ei van buiten uit naar binnen uit.

● Het intellect van de levende cel. Het verleden zit gecodeerd in het DNA en kan zoveel meer dan we denken

● Transitie van de glastuinbouw. De glastuinbouw heeft gekeken naar wat de plant nodig heeft om goed te groeien. En daar is de glastuinbouw heel goed in geworden. En langzaam wordt duidelijk dat de volgende stap is om te kijken hoe de plant kan bijdragen aan de gezondheid van de consument. Deze stap vraagt een systemische andere aanpak en kijk.

● Proeftuin van de inca’s

● Het zijn van een plant. Een plant zorgt ervoor dat die opgegeten kan worden en zijn zaden kan verspreiden door de symbiose op te zoeken met zijn omgeving. Orang-oetangs worden ook wel de boeren van het oerwoud.

● Vanille is een soort orchidee dat 10 jaar moet groeien (soort van klimop, liaan) om zijn peulen te maken en die mag je niet snoeien. Het blijkt dat vanillevla roze behoort te zijn. Vanille komt oorspronkelijk uit Zuid-America (Mexico) (Maya’s, Inca’s) waar vanille zijn eigen bestuiver heeft (bij). Inmiddels de grootste deel van oogst komt uit het Madagaskar oerwoud waar de vanille groeit en alles met de hand wordt bestoven. Vanille wordt ongerijpt geplukt en gerijpt tijdens de reis. Inmiddels is er ook groene vanille ijs.
Hoe weet je wat nu wat is? Met vanille smaakt, betekend gemaakt uit petroleum. En bereid met echte vanille zou ook daadwerkelijk echte vanille zijn.

Microbiologie (Holobioom project)
Microbioom gezondheid, weerstand
Alles in je mond stoppen drang naar innemen van microbioom
Maakt je weerbaarder wat je eet
Stel dat het bodem microbioom, via plant in het zaad komt en via kiemplantje in onze darmen loskomt, dan is voeding echt ons medicijn. En dat kan alles op zijn kop zetten.

Division Q (systeemintegratie)

Paarse led-lamp, watergekoelde LED voor verwarming kas
Elke plant zijn eigen licht spectrum inmiddels
Fase veranderde materialen
Warmte oogsten voor gebruik van de winter
Warmtewisselaar in de sloot (aqua thermie)
Westland is meest samenwerkende systeemgerichte regio in de wereld
Isolatie met zeepbellen
Nachtvlinder jagen met drones
Waterstof productie is kans voor de glastuinbouw vanwege het warmteverlies van warmwater van 70graden.
Eerste warmtenet ter wereld
Industriële symbiose in Westland

● Bedrijfsopvolging

● James Mitchiner

● En het is juist door het systeem denken van Rob vertaalt in Denken, Deugen, Durven en Doen, waardoor systeemintegratie de norm bij Rob en Koppert Cress.

● Reflecties


Nu je tot hier gekomen bent, wat vindt je ervan om maandelijks lid te worden of om eenmalig een donatie te doen?
– ⁠⁠⁠nieuw voer website (zonder registratie en zonder factuur)
Petjeaf pagina (met registratie en factuur)
Dank je voor je steun!
———————–———————–———————–———————–———————–
Nieuw voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin hij opzoek gaat naar de transitie in de landbouw. In het dagelijks leven adviseert hij ondernemers anders te kijken naar de realiteit en innovatie met als doel volhoudbare verdienmodellen te realiseren die toekomstbestendig zijn. Meer weten kijk op www.scopematters.com.