Het is zo klaar als een klontje, maar toch komt Jasper ten Berge zijn oplossing voor het sluiten van de kringloop uit onverwachte hoek. Microben, oftewel schimmels, gisten en bacteriën, zijn zijn geheime wapen. Want hoewel de inzet van microben en fermentatie al duizenden jaren oud is, we lijken hun bestaan en multi-inzetbaarheid een beetje te zijn vergeten.
Verbetering door optelsom van basiskennis
Voor de oplossing van het mestprobleem, verwerking van bladresten en reststromen brengt Jasper de boer terug naar de basisprincipes. Je moet bijvoorbeeld snappen hoe de bodem werkt, wat de invloed is van zuurstof op een mestkuil, de rol van eiwitten bij de spijsvertering van een koe en wat stikstof en microben doen. Als je weet hoe het fermentatieproces werkt en dat het toepasbaar is op al het organische materiaal, dan helpt je boerenverstand je in te zien hoe je de kringloop sluitend kan krijgen.
Een mooie bijkomstigheid is dat deze oplossing leidt tot een meer systemische kijk op de bedrijfsvoering van het boerenbedrijf met kostenbesparing als gevolg. Want wat eerst afval was, is dat nu niet meer. Problemen worden oplossingen en wat van buiten het bedrijf gehaald moest worden, kan nu met een gesloten portemonnee van binnen het bedrijf komen.
Logische oplossing is haalbaar
Gangbare en biologische boeren waar jasper mee werkt, omarmen de inzet van microben en laten in hun bedrijf zien dat deze transitie mogelijk is. Jasper heeft geen sales pitch nodig om potentiële klanten te overtuigen; de praktijkvoorbeelden doen dat voor hem. De inzet van microben is zo logisch, dat je het eerst moet zien om het te geloven.
Check Jasper zijn boekentips voor meer achtergrondinformatie:
- Nauta, Ph. (2014). Bodem in Balans. Gezonde planten in een gezonde tuin. Uitgever: Samenwerkende Uitgevers Vof
- Cobbald, J. (2008). Viktor Schauberger. Een leven lang leren van de natuur. Uitgever: Vbk Media