Met Merle Koopmans van den Dries bespreken we in deze aflevering de rol die de consumenten food coöperatie Odin (21.000 leden, 38 winkels en een groothandel) als retailer pakt in de huidige landbouw transitie. In het gesprek staat centraal de vraag hoe we de balans in onze voedselproductie weer terug kunnen brengen en de rol die de retail daarin heeft.
De Odin coöperatie heeft als opdracht om goed voor de aarde te zorgen en goed voor elkaar te zorgen. Ooit is Odin vanuit de Boer begonnen, en hebben ze het omgedraaid door nu vanuit de consument te denken. Dit biedt Odin de mogelijkheid om de ketensamenwerking zo te organiseren dat deze bijdraagt aan hun doelstelling. En dat maakt het mogelijk dat hun leden betrokken zijn bij de keuzes die Odin maakt. Daarmee is Odin tot een een inkoop organisatie verworden van burgers die behoefte hebben aan gezond chemie vrij voedselketen. En het laat aan producenten zien dat er een markt is voor biologische producten.
Vanuit deze opdracht helpt het Odin om een selectie te maken met wie je een gemeenschappelijke visie en toekomst beeld deelt. Dat maakt onderling samenwerken een stuk eenvoudiger en dat zorgt ervoor dat wat je in het schap hebt ook past bij wat je uitdraagt. En het blijkt dat het aanbod van biologische producten inmiddels zo groot is, dat Odin keuzes moet maken aangezien niet alles meer in het schap past.
Met een eigen boerderij, focus op zaadvaste rassen en een eigen imker laat Odin zien dat ze in tegenstelling tot de traditionele retailers zijn directe verantwoording neemt over hoe de aangesloten boeren met de bodem en gewassen omgaan. Inmiddels groeit Odin gestaag door om biologische meer beschikbaar te maken.
Fijn dat je dit gesprek op Nieuw Voer komt lezen en luisteren.
De podcast kent geen betaalmuur, ik krijg geen kickbacks van Spotify, Youtube en anderen.
De podcast draait op luisteraars die bereid zijn deze podcast financieel met een klein bedrag te ondersteunen. Als voorbeeld, een luisteraar doneerde €19,95 omdat dit de prijs was geweest van een goed boek over dat onderwerp
Een maandelijks abonnement | vanaf €3 per maand
Een eenmalige donatie | met het bedrag wat het je waard is
Dat kan met de onderstaande opties, waar jij je goed bij voelt– Nieuw Voer website (geen registratie en -factuur)
– Petjeaf pagina (met registratie + factuur)
Hartelijk dank alvast voor je steun en veel lees / luister plezier.
Takeout’s:
* Verdiep je als consument over hoe eten gekweekt en verwerkt wordt. Dan pas ga zien je hoe de structuren en systemen lopen. En dat extractie door deze machtsstructuren eerder de norm is dan de uitzondering. En dat dus het verlies van biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, klimaatverandering het gevolg is van wat er allemaal uitgehaald wordt.
* Dat iets er mooi uitziet wil nog niet zeggen dat het gezond is voor de leefomgeving, zoals de mooie bloembollenakkers, waar velen foto’s van maken. Terwijl er gangbaar veel chemie voor nodig is voor de bollen en dat afbreuk doet aan de leefomgeving van de insectenpopulatie, bodem, oppervlakte water en uiteindelijk ook de mens.
* Rond 70% van de insecten populatie is er niet meer in Nederland. Dat verklaart ook waarom de autoruiten tegenwoordig (in vergelijk met de jaren 80) veel minder vies zijn van de dode insecten op de vooruit dan vroeger. –> En we als individu dat keren door te kiezen voor chemievrij producten in de landbouw en tuinplanten.
* Nederland = 4%-5% biologische consumptie en daarmee ergens achteraan in vergelijk met de rest van Europa. En er is een overeenkomst over hoe de Nederlander naar eten en culinair kijk en doet.
* Verantwoording nemen voor de systemische implicaties van de keuzes die we maken, maakt het mogelijk dat je als individu en als organisatie durft de moeilijke vraagstukken samen op te lossen.
* Wederzijds afhankelijkheid betekend dat je een gedeelte visie nodig hebt en dat het geheel weerbaarder maakt.
* Zorg dat je als bedrijf Keuringsdienst van Waarde proof bent.
* Over het belang van zaadvast rassen voor onze voedselproductie, vergroten van de lokale biodiversiteit en smaakvolle groentes die gebiedsafhankelijk zijn.
–> Zie ook het gesprek met Rene Groenen
* Ongewassen wortels zijn langer houdbaar dan gewassen versies. En Odin heeft inmiddels ook ongewassen wortels, gewoonweg omdat dat wortelsoort kwetsbaarder is voor de huidige verwerking machines.
* Overheden zijn de scheidsrechter van de markteconomie en zij kunnen de regels van het spel aanpassen. Een duidelijk visie over gezond voedsel en voedselzekerheid heeft grote invloed wat de burger eet en zorg draagt voor toekomstbestendige voedselzekerheid.
* Invloed van category management heeft gebracht wat we nu hebben, en met andere keuzes kunnen we zonder problemen naar een andere assortiment, als we willen vanuit een volhoudbare toekomstvisie.
* Ook voor de biologische retail is category management bepalend voor het succes en toekomstbestendigheid van een product. Ook voor de biologische retail zijn er afwegingen welk product wel en niet in het schap komt.
Nu je tot hier gekomen wat vindt je van het gesprek?
Heeft het je nieuwe inzichten gebracht?
En ben je bereid de podcast financieel te ondersteunen?
Is het je waard mij maandelijkse te steunen?
Of is een eenmalige donatie meer je ding?– nieuw voer website (zonder registratie en -factuur)
– Petjeaf pagina (met registratie +factuur)
Dank je voor je steun!
———————–———————–———————–———————–———————–
Nieuw voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin hij opzoek gaat naar de transitie in de landbouw. In het dagelijks leven adviseert hij ondernemers anders te kijken naar de realiteit en innovatie met als doel volhoudbare verdienmodellen te realiseren die toekomstbestendig zijn. Meer weten kijk op www.scopematters.com.